Pyszna krówka
Biszkopt orzechowy:• 5 jajek• 3/4 szklanki cukru• 5 kopiastych łyżek mąki krupczatki• 10 dkg orzechów(mielonych)• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:• krem krówkowy 360 gram ewentualnie mleczko skondensowane słodzone (gotowane w puszce,gotować w puszce 2,5 godziny)• 1 masła 250 gram• 1 czubata łyżka cukru pudruPolewa:• 20-30 dkg krówek• 1 łyżka masła
Wykonanie• orzechy Białka ubić na sztywną pianę z cukrem,dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy,delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy, lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,piec do suchego patyczka w 180ºC około 40 -50 min w zależności od piekarnika. Gotowy biszkopt,przekroić na 3 części,przełożyć kremem krówkowym, polać wierzch polewą krówkową i posypać orzechami. Wykonanie kremu. Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem,wkręcać po łyżce kremu. aż do wyczerpania,można dodać jeszcze 2 łyżki mielonych orzechów. Wykonanie polewy. Margarynę rozpuścić z krówkami. Smacznego do dekoracji
lesko44