Śledź w sosie ziołowym.doc

(24 KB) Pobierz
Śledź w sosie ziołowym

 

 

 

Śledź w sosie ziołowym

 

 

Skład zalewy na 1 kg płatów:
- 1 szklanki octu 10%
- 2 szklanki wody
- 1 duża cebula obrana i pokrojona w grube krążki
- 4-5 listków laurowych
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 8-10 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek owoców jałowca (kupujemy suszone w torebkach tak jak inne przyprawy)

Wszystkie składniki mieszamy w garnku z wodą, którą doprowadzamy do wrzenia a następnie studzimy. Zalecam przykrycie garnka pokrywą ze względu na silny aromat octu. Płaty wyjmujemy z wody i osączmy a następnie wkładamy do pojemnika lub słoja, który można szczelnie zamknąć. Zalewamy je zimną zalewą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 dni (mogą leżakować nawet tydzień). W ten oto sposób przygotowaliśmy bazę do przyrządzania śledzi na tysiące sposobów, w zależności od preferencji smakowych. To właśnie leżakowanie w takiej zalewie sprawia, że domowe śledzie zawsze będą smakować.

 

Wyjmujemy płaty z zalewy, osaczmy i kroimy w kawałki długości 4-5cm. Przygotowujemy sos, którego podstawą jest cebula - podaję proporcje na 1 kg płatów.
4-5 dużych cebul skroić w gruba kostkę i zeszklić na patelni z olejem, który powinien zakryć cebulę. Następnie dodajemy 1 słoik pikantnego ketchupu "Kotlin", 1 płaską łyżeczkę bazylii i 1 łyżkę cząbru i dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły - zestawiamy z ognia do całkowitego wystudzenia. Mieszamy kawałki śledzi z sosem i odstawiamy w zamkniętym pojemniku do lodówki na co najmniej 1 dobę.
 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin