obejrzyj film
Wprawdzie do lata jeszcze daleko, na szczęście już teraz można przygotować sobie letnie pyszności. Na przykład zupę - krem z bobu i fasolki szparagowej. Użyłem świeżej fasolki, którą teraz spokojnie można dostać w supermarketach, i mrożonego bobu. Bób najpierw ugotowałem. Do przygotowania zupy potrzebny jest ręczny mikser, żeby uzyskać odpowiednią aksamitną konsystencję. Zdrówka życzę i aby do lata.Dla 4 osóbCzas przygotowania: 25 min.
Jak to zrobić:1. Obierz bób ze skórki.2. Zagotuj 1,5 litra wody i rozpuść we wrzątku kostkę rosołową.3. Umyj sałatę, osusz ją i drobno pokrój.4. Oderwij końcówki fasolki.5. Na głębokiej patelni rozpuść masło i smaż sałatę, mieszając ok. 3 min.6. Zalej bulionem. Następnie wrzuć do zupy połowę fasolki i bób i nastaw duży ogień. Gotuj całość ok. 20 min. Uwaga! NIE PRZYKRYWAJ GARNKA. (Warzywa pod przykryciem stracą swój piękny zielony kolor.)7. W drugim garnku zagotuj wodę z solą morską i wrzuć pozostałą porcję fasolki. Gotuj, aż zmięknie.8. Zmiksuj zupę, dodaj śmietankę i wymieszaj.9. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej.10. Wyjmij i zahartuj fasolkę, i pokrój ją na centymetrowe kawałeczki.11. Zupę posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.12. Przelej do miseczek. Do dekoracji wrzuć po kilka kawałków ugotowanej fasolki.Bon appetit!
drukować
· Aksamitna zupa z bobu z fasolką szparagową:
· 400 g gotowanego bobu
· 1 sałata
· 2 garście fasolki szparagowej
· 1 kostka rosołowa z kury z lubczykiem
· 200 ml śmietanki 36%
· szczypta gałki muszkatołowej
· sól i pieprz do smaku
tatanka.com