ŁOSOŚ W CIEŚCIE
Ciasto:
2 szklanki mąki
20 dag margaryny lub masła
2 jajka
2 łyżki śmietany
tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie:
1 płat łososia (ok. 50-60 dag)
5 liści czerwonej kapusty
sok z cytryny
sól
drobno zmielony biały pieprz
gałązki koperku
Mąkę przesiać, posiekać ze schłodzonym masłem lub margaryną. Żółtka oddzielić od białek, dodać śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posypać drobno posiekanym koperkiem, odstawić w chłodne miejsce. Wybrać ładne, duże liście kapusty dokładnie umyć, starannie osuszyć, wyciąć grube nerwy, włożyć na moment do wrzątku, wyjąć, osuszyć, owinąć liśćmi płat ryby.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części, rozwałkować. Na jednym płacie ułożyć owiniętą kapustą rybę, przykryć drugim płatem, zacisnąć brzegi. Z pozostałych skrawków ciasta wyciąć listki lub inne wzorki, ułożyć na cieście, posmarować powierzchnię białkiem, przyciskając ułożone elementy. Rybę ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, wstawić blachę i piec, aż ciasto się zrumieni.
Gryzmek