ŁOSOŚ W CIEŚCIE.doc

(27 KB) Pobierz
ŁOSOŚ W CIEŚCIE

                                ŁOSOŚ W CIEŚCIE            

 

 

                                Ciasto:

                                        2 szklanki mąki

                                     20 dag margaryny lub masła

                                       2 jajka

                                       2 łyżki śmietany

                                          tłuszcz do posmarowania formy

                             

                                Nadzienie:

                                      1 płat łososia (ok. 50-60 dag)

                                      5 liści czerwonej kapusty

                                          sok z cytryny

                                          sól

                                        drobno zmielony biały pieprz

                                         gałązki koperku

 

 

Mąkę przesiać, posiekać ze schłodzonym masłem lub margaryną. Żółtka oddzielić od białek, dodać śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posypać drobno posiekanym koperkiem, odstawić w chłodne miejsce. Wybrać ładne, duże liście kapusty dokładnie umyć, starannie osuszyć, wyciąć grube nerwy, włożyć na moment do wrzątku, wyjąć, osuszyć, owinąć liśćmi płat ryby.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części, rozwałkować. Na jednym płacie ułożyć owiniętą kapustą rybę, przykryć drugim płatem, zacisnąć brzegi. Z pozostałych skrawków ciasta wyciąć listki lub inne wzorki, ułożyć na cieście, posmarować powierzchnię białkiem, przyciskając ułożone elementy. Rybę ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, wstawić blachę i piec, aż ciasto się zrumieni.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin