SAŁATKA Z SZYNKA I PIECZARKAMI.doc

(25 KB) Pobierz
Z SZYNKA I PIECZARKAMI

 

 

 

                     SAŁATKA Z SZYNKA I PIECZARKAMI       

 

 

 

                                             40 dag ryżu,

                                             40 dag pieczarek,

                                               1 świeży ogórek,

                                               2 cebule,

                                             20 dag szynki,

                                               2 łyżki kaparów (niekoniecznie ),

                                               3 łyżki octu winnego,

                                               7 łyżek oliwy,

                                                  sól, pieprz, szczypta cukru,

                                                  świeże lub suszone zioła

                                                  (szczypiorek, estragon, bazylia.)

 

 

Ryż opłukać, gotować przez 17 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Pieczarki i ogórek obrać, umyć, pokroić wplasterki. Cebulę pokroić w kostkę, szynkę w paseczki. Kapary posiekać. Składniki połączyć dodać ryż, posolić i popieprzyć.

Z oliwy, octu winnego i cukru zrobić sos. Polać ryż z warzywami, delikatnie wymieszać. Posypać posiekanymi ziołami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin