SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z POMARAŃCZAMI
15 dag kapusty pekińskiej
5 dag rodzynków
1 pomarańcza
5 dag orzechów włoskich
75 g śmietany
1 łyżka oleju z orzechów włoskich
sok z ½ limony
1 łyżka zagęszczonego soku jabłkowego
10 dag ziarnistego białego sera
2 łyżeczki świeżego
lub suszonego roztartego rozmarynu
Kapustę umyć, dobrze osaczyć i pokroić ukośnie w cieniutkie paseczki, Rodzynki umyć i osaczyć. Pomarańczę obrać i wy filetować (zachować 4 cząstki do ugamirowania).
Orzechy grubo posiekać (4 połówki orzechów odłożyć do ugarnirowania). Wszystkie składniki sałatki włożyć do miski. Śmietanę wymieszać z olejem, sokiem limonowym i jabłkowym. Sos wymieszać ze składnikami w misce.
Do sałatki dodać także ser i drobno posiekany świeży lub suszony rozmaryn. Sałatkę ugarnirować cząstkami pomarańczy i połówkami orzechów.
Gryzmek