SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z POMARAŃCZAMI.doc

(26 KB) Pobierz
SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z POMARAŃCZAMI

 

         SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z POMARAŃCZAMI  

 

 

 

                                15 dag kapusty pekińskiej   

                                  5 dag rodzynków

                                  1 pomarańcza

                                  5 dag orzechów włoskich

                                75 g śmietany

                                  1 łyżka oleju z orzechów włoskich

                                     sok z ½ limony                                                                              

                                 1 łyżka zagęszczonego soku jabłkowego

                               10 dag ziarnistego białego sera

                                 2 łyżeczki świeżego

                                    lub suszonego roztartego rozmarynu

 

 

 

Kapustę umyć, dobrze osaczyć i pokroić ukośnie w cieniutkie paseczki, Ro­dzynki umyć i osaczyć. Poma­rańczę obrać i wy filetować (zachować 4 cząstki do ugamirowania).

Orzechy grubo posiekać (4 połówki orzechów odłożyć do ugarnirowania). Wszystkie składniki sałatki włożyć do miski. Śmietanę wymieszać z olejem, sokiem limonowym i jabłkowym. Sos wymieszać ze składnikami w misce.

Do sałatki dodać także ser i drobno posiekany świeży lub suszony rozmaryn. Sałatkę ugarnirować cząstka­mi pomarańczy i połówkami orzechów.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin