SAŁATKA Z PAPRYKĄ I SALAMI
2 zielone papryki
1 czerwona i l żółta papryka
1 duża cebula
10 dag węgierskiego salami w plasterkach
½ pęczka pietruszki
2 ząbki czosnku łyżeczki soli
3 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki oleju z kiełków
spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Strąki papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion i włókienek. Paprykę umyć osuszyć ściereczką i pokroić na cienkie paseczki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Plasterki salami pokroić w ćwiartki, Pokrojoną paprykę, salami i cebulę wymieszać w misce. Pietruszkę umyć osuszyć, usunąć grube łodyżki, listki drobno posiekać i posypać nimi sałatkę.
Czosnek obrać, drobno posiekać, posypać solą i rozgnieść. Rozetrzeć z octem winnym, olejem i pieprzem. Marynatą polać sałatkę, wymieszać i odstawić na 5 do 10 minut. Smacznym dodatkiem są pełnoziamiste tosty lub świeży wiejski chleb.
Moja rada: W lecie warto spróbować importowanej z Węgier i Rumunii podłużnej żółtej papryki. Jest ona niezwykle aromatyczna. Sałatkę tę można doprawić bardzo ostro maleńką, ale piekielnie ostrą papryczką czereśniową, Oczyszczoną z nasion i pokrojoną w cieniuteńkie paseczki papryczkę dodać do sałatki .
Gryzmek