SAŁATKA Z PAPRYKĄ I SALAMI.doc

(26 KB) Pobierz
SAŁATKA Z PAPRYKĄ I SALAMI

                         SAŁATKA Z PAPRYKĄ I SALAMI        

 

 

 

                                        2 zielone papryki

                                        1 czerwona i l żółta papryka

                                        1 duża cebula

                                      10 dag węgierskiego salami w plasterkach

                                      ½ pęczka pietruszki

                                        2 ząbki czosnku łyżeczki soli

                                        3 łyżki czerwonego octu winnego

                                        2 łyżki oleju z kiełków

                                           spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu

 

 

Strąki papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion i włókienek. Paprykę umyć osuszyć ściereczką i pokroić na cienkie paseczki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Plasterki salami pokroić w ćwiartki, Pokrojoną paprykę, salami i cebulę wymieszać w misce. Pietruszkę umyć osuszyć, usunąć grube łodyżki, listki drobno posiekać i posypać nimi sałatkę. 

Czosnek obrać, drobno posiekać, posypać solą i rozgnieść. Rozetrzeć z octem winnym, olejem i pieprzem. Marynatą polać sałatkę, wymieszać i odstawić na 5 do 10 minut. Smacznym dodatkiem są pełnoziamiste tosty lub świeży wiejski chleb.

 

Moja rada: W lecie warto spróbować importowanej z Węgier i Rumunii podłużnej żółtej papryki. Jest ona niezwykle aromatyczna. Sałatkę tę można doprawić bardzo ostro maleńką, ale piekielnie ostrą papryczką czereśniową, Oczyszczoną z nasion i pokrojoną w cieniuteńkie paseczki papryczkę dodać do sałatki .

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin