SAŁATKA Z PORÓW.doc

(25 KB) Pobierz
SAŁATKA Z PORÓW

 

 

 

                                    SAŁATKA Z PORÓW             

 

 

 

                                      3 pory (40-50 dag),

                                   12 czarnych oliwek bez pestek,

                                        pieprz i sól,

 

Pory opłukać pod bieżącą wodą, odciąć korzenie oraz jedną trzecią zielonych liści. Następnie przepołowić pory wzdłuż i jeszcze raz dokładnie opłukać. Każdą połówkę przekroić wzdłuż.

Pory włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu 3-4 min., następnie dokładnie osączyć na sitku i ułożyć na podłużnym półmisku.

 

                               SOS:

                                  4 łyżki oliwy,

                                    sok z 1/2 cytryny,

                                    cukier i sól,

 

Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem. Pory polać sosem  i obficie posypać pieprzem. Sałatkę przybrać oliwkami i schłodzić w lodówce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin