SAŁATKA Z PRZEPIÓRCZYMI JAJAMI.
1 mała główka sałaty frisee
10 dag pomidorów czereśniowych
8 konserwowych przepiórczych jaj
2 łyżki octu z sherry
po 2 szczypty soli i świeżo zmielonego białego pieprzu
5 łyżek oliwy z oliwek
30 dag boczniaków
1 mały ząbek czosnku
Główkę sałaty podzielić na liście, umyć i odwirować. Liście rozerwać na kawałki i rozłożyć na czterech talerzach. Pomidorki umyć i przekroić na pól Przepiórcze jaja również przepołowić Ocet wymieszać ze szczyp t p soli i pieprzu. Dodać do niego 4 łyżki oliwy, mocno ubijając. Grzyby oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, osaczyć
i pokroić w paski.
Ząbek czosnku obrać. Pozostała łyżkę oliwy rozgrzać na patelni i dodać do niej grzyby. Czosnek przecisnąć przez praskę i smażyć razem z grzybami 5 minut na średnim ogniu. Następnie doprawić szczyptą soli i pieprzu. Grzyby, połówki pomidorów i jaj ułożyć ładnie na sałacie i pokropić sosem. Sałatkę podać natychmiast,
Moja rada: Zamiast boczniaków do sałatki można dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.
Gryzmek