SAŁATKA Z PRZEPIÓRCZYMI JAJAMI.doc

(26 KB) Pobierz
SAŁATKA Z PRZEPIÓRCZYMI JAJAMI

 

 

                   SAŁATKA Z PRZEPIÓRCZYMI JAJAMI.         

 

 

 

                         1 mała główka sałaty frisee

                       10 dag pomidorów czereśniowych

                         8 konserwowych przepiórczych jaj

                         2 łyżki octu z sherry

                    po 2 szczypty soli i świeżo zmielonego białego pieprzu

                         5 łyżek oliwy z oliwek

                       30 dag boczniaków     

                         1 mały ząbek czosnku

 

 

  Główkę sałaty podzielić na liście, umyć i odwirować. Liście rozerwać na kawałki i rozłożyć na czterech talerzach. Pomidorki umyć i przekroić na pól Przepiórcze jaja również przepołowić Ocet wymieszać ze szczyp t p soli i pieprzu. Dodać do niego 4 łyżki oliwy, mocno ubijając.           Grzyby oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, osaczyć

i pokroić w paski.

            Ząbek czosnku obrać. Pozostała łyżkę oliwy rozgrzać na patelni i dodać do niej grzyby. Czosnek przecisnąć przez praskę i smażyć razem z grzybami 5 minut na średnim ogniu. Następnie doprawić szczyptą soli i pieprzu. Grzyby, połówki pomidorów i jaj ułożyć ładnie na sałacie i pokropić sosem. Sałatkę podać natychmiast,

 

Moja rada: Zamiast boczniaków do sałatki można dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin