SAŁATKA Z SEREM I RADICCHIO
1 duża główka sałaty radicchio
20 dag pieczarek
2 czerwone cebule
15 dag ementalera
1 gruszka
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki octu ziołowego
po ½ łyżeczki soli i świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 pęczek szczypiorku
Liście radicchio rozerwać na kawałki, umyć i osaczyć. Pieczarki umyć, osuszyć ściereczką i pokroić w cienkie plasterki, Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki, ser najpierw w plasterki a potem na paski, Gruszkę umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, obrać; ćwiartki gruszki pokroić w plasterki,
Musztardę rozetrzeć najpierw z octem, solą i pieprzem, następnie ubić z olejem. Sos wymieszać ze składnikami sałatki, Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno pokroić. Przed podaniem posypać sałatkę szczypiorkiem,
Odpowiednim dodatkiem są chrupiące długie bułki.
Gryzmek