LASAGNA AL FORNO.doc

(29 KB) Pobierz
LASAGNA AL FORNO

 

 

 

                             LASAGNA AL FORNO          

 

 

                                  30 dag gotowego makaronu lasagna,

                                   35 dag startego sera mozzarella,

                                     3 łyżki startego parmezanu,

                                     1 szklanka czarnych oliwek.

 

                           Sos mięsny :

                                  40 dag kiełbasy toruńskiej lub podwawelskiej,

                                  25 dag mielonej wołowiny,

                                  15 dag pasty pomidorowej,

                                  50 dag pomidorów,

                                    2 cebule,

                                    2 ząbki czosnku,

                                    2 łyżeczki bazylii,

                                    2 łyżeczki cukru,

                                    1 łyżka oleju,

                                       sól, pieprz.

 

                         Sos serowy :

                                    1 jajko,

                                 10 dag serka homogenizowanego,

                                   2 łyżki natki pietruszki,

                                 ½ łyżeczki soli.

 

Ugotować makaron al dente (na pół miękko) i odcedzić. Przygotować sos mięsny : cebulę i czosnek obrać, opłukać i drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę. W rondlu z grubym dnem usmażyć na oleju cebule, czosnek, kiełbasę i mięso.

Odlać nadmiar tłuszczu, dodać sparzone, obrane i pokrojone pomidory, pastę pomidorową

cukier i bazylię. Składniki wymieszać i dusić bez przykrycia na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem.

Przygotować sos serowy : w miseczce wymieszać serek

homogenizowany z ubitym jajkiem, natką i solą.

W dużym naczyniu do zapiekania układać warstwami : makaron, sos mięsny, makaron, sos serowy, makaron, pokrojone oliwki, ser mozzarella i parmezan, makaron posypany parmezanem. Naczynie pokryć folią aluminiową i wstawić na 25 min do piekarnika o temp.190 st.C. Na 5min przed wyjęciem zdjąć folię, żeby wierzchnia warstwa sera

zrumieniła się.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin