LASAGNA AL FORNO
30 dag gotowego makaronu lasagna,
35 dag startego sera mozzarella,
3 łyżki startego parmezanu,
1 szklanka czarnych oliwek.
Sos mięsny :
40 dag kiełbasy toruńskiej lub podwawelskiej,
25 dag mielonej wołowiny,
15 dag pasty pomidorowej,
50 dag pomidorów,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki bazylii,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżka oleju,
sól, pieprz.
Sos serowy :
1 jajko,
10 dag serka homogenizowanego,
2 łyżki natki pietruszki,
½ łyżeczki soli.
Ugotować makaron al dente (na pół miękko) i odcedzić. Przygotować sos mięsny : cebulę i czosnek obrać, opłukać i drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę. W rondlu z grubym dnem usmażyć na oleju cebule, czosnek, kiełbasę i mięso.
Odlać nadmiar tłuszczu, dodać sparzone, obrane i pokrojone pomidory, pastę pomidorową
cukier i bazylię. Składniki wymieszać i dusić bez przykrycia na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem.
Przygotować sos serowy : w miseczce wymieszać serek
homogenizowany z ubitym jajkiem, natką i solą.
W dużym naczyniu do zapiekania układać warstwami : makaron, sos mięsny, makaron, sos serowy, makaron, pokrojone oliwki, ser mozzarella i parmezan, makaron posypany parmezanem. Naczynie pokryć folią aluminiową i wstawić na 25 min do piekarnika o temp.190 st.C. Na 5min przed wyjęciem zdjąć folię, żeby wierzchnia warstwa sera
zrumieniła się.
Gryzmek