ZAPIEKANKA Z WINEM.doc

(26 KB) Pobierz
ZAPIEKANKA Z WINEM

 

 

 

                                         ZAPIEKANKA Z WINEM          

 

 

                                              10 dag sera gouda lub cheddar,

                                            1½ szklanki białego wytrawnego wina,

                                                6 grubych kromek pszennego  pieczywa,

                                                6 łyżek masła,

                                                1 roztarty ząbek czosnku,

                                                6 jajek,

                                             ½ szklanki gęstej śmietany,

                                             ½ szklanki bulionu z kostki,

                                                  sól,

                                              1 łyżeczka mielonej papryki,

                                            ¼ łyżeczki gorczycy.

 

 

Masło dokładnie wymieszać z czosnkiem. Kromki chleba

        (po odkrojeniu skórki) posmarować masłem czosnkowym

        ułożyć w naczyniu żaroodpornym, masłem do spodu.

        Śmietanę wymieszać z jakami, winem, bulionem i startym

        serem, dodać przyprawy i osolić. Polać chleb sosem i

        wstawić na 30 min do piekarnika o temp. 180 st.C.

             Gorącą  zapiekankę podawać z sałatką warzywną lub owocową. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin