ZAPIEKANKA Z WINEM
10 dag sera gouda lub cheddar,
1½ szklanki białego wytrawnego wina,
6 grubych kromek pszennego pieczywa,
6 łyżek masła,
1 roztarty ząbek czosnku,
6 jajek,
½ szklanki gęstej śmietany,
½ szklanki bulionu z kostki,
sól,
1 łyżeczka mielonej papryki,
¼ łyżeczki gorczycy.
Masło dokładnie wymieszać z czosnkiem. Kromki chleba
(po odkrojeniu skórki) posmarować masłem czosnkowym
ułożyć w naczyniu żaroodpornym, masłem do spodu.
Śmietanę wymieszać z jakami, winem, bulionem i startym
serem, dodać przyprawy i osolić. Polać chleb sosem i
wstawić na 30 min do piekarnika o temp. 180 st.C.
Gorącą zapiekankę podawać z sałatką warzywną lub owocową.
Gryzmek