ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA Z BOCZKIEM.doc

(26 KB) Pobierz
ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA Z BOCZKIEM

 

               ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA Z BOCZKIEM       

 

 

 

                               40 dag papryki

                              15 dag wędzonego boczku

                                   ząbek czosnku

                            80 dag ziemniaków

                              2 papryczki chili

                              ½ szklanki soku pomidorowego

                                1 łyżka oleju

                          200 ml mleka

                              5 dag startego żółtego sera

                                1 łyżka posiekanej zieleniny

                                  (natki, szczypiorku, bazylii)

                                   sól, pieprz

                                 masło do formy

 

 

Papryki umyć, ułożyć na blasze i piec w temp. 220ºC, aż lekko z czernieją (ok. 10 minut). Wyjąć i ostrożnie zdjąć skórkę. Papryki przekroić, oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Chili przekroić wzdłuż, oczyścić z pestek.

Olej rozgrzać na patelni, wrzucić boczek, wytopić. Dodać cebulę i czosnek, przesmażyć.

Wlać sok pomidorowy, dodać paprykę i chili, zagotować.

Mleko zagotować, wlać śmietanę, przyprawić solą i obficie pieprzem, zamieszać.

Żaroodporną formę natłuścić, ułożyć boczek z papryką, przykryć ziemniakami, polać mlekiem ze śmietaną i posypać serem.

Piec 40 minut w temp. 200ºC. Przed podaniem zapiekankę posypać zieleniną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin