ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA Z BOCZKIEM
40 dag papryki
15 dag wędzonego boczku
ząbek czosnku
80 dag ziemniaków
2 papryczki chili
½ szklanki soku pomidorowego
1 łyżka oleju
200 ml mleka
5 dag startego żółtego sera
1 łyżka posiekanej zieleniny
(natki, szczypiorku, bazylii)
sól, pieprz
masło do formy
Papryki umyć, ułożyć na blasze i piec w temp. 220ºC, aż lekko z czernieją (ok. 10 minut). Wyjąć i ostrożnie zdjąć skórkę. Papryki przekroić, oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Chili przekroić wzdłuż, oczyścić z pestek.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić boczek, wytopić. Dodać cebulę i czosnek, przesmażyć.
Wlać sok pomidorowy, dodać paprykę i chili, zagotować.
Mleko zagotować, wlać śmietanę, przyprawić solą i obficie pieprzem, zamieszać.
Żaroodporną formę natłuścić, ułożyć boczek z papryką, przykryć ziemniakami, polać mlekiem ze śmietaną i posypać serem.
Piec 40 minut w temp. 200ºC. Przed podaniem zapiekankę posypać zieleniną.
Gryzmek