Składniki:
· 5 jajek
· 1,5 szklanki cukru
· 1 szklanka wody
· 1 szklanka oleju
· 3 szklanki mąki
· 2 łyżki kakao
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· aromat do ciast (np. pomarańczowy, rumowy)
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka oraz pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma sie stopniowo rozlewać). Piec około godziny (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu pokryć polewą czekoladową jasną lub ciemną, wg uznania.
Smacznego :)
Oto "zebra" przed włożeniem do piekarnika:
Goska1692