SAŁATKA JARZYNOWA Z JAJKAMI.doc

(25 KB) Pobierz
SAŁATKA JARZYNOWA Z JAJKAMI

 

 

 

 

                      SAŁATKA JARZYNOWA Z JAJKAMI   

 

 

 

 

                              1 kg zielonych szparagów

                              1 łyżeczka soli

                              2 jajka

                            20 dag gotowanej szynki lub wędzonego schabu

                              5 łyżek gęstej śmietany

                              2 łyżki soku z grejpfrutów po szczypcie soli i cukru

                              2 łyżki pokrojonego szczypiorku

 

 

Szparagi umyć osuszyć i cienko obrać; odkroić zdrewniałe końce. Pokroić szparagi na kawałki długości 5 cm; odłożyć główki. Kawałki szparagów gotować przez 15 minut całkowicie przykryte osobną woda. Po 8 minutach gotowania włożyć główki szparagów.

Skorupki jaj nakłuć igłą na zaokrąglonym końcu. Włożyć Jaja do garnka z wodą i gotować przez 10 minut na dużym ogniu. Zalać zimna wodą, obrać, ostudzić i pokroić na ósemki.

Od szynki odkroić tłusty brzeg. Plastry szynki pokroić na paski szerokości l cm. Szparagi osaczyć na sicie i zachować 1 łyżkę wywaru. Śmietanę wymieszać z wywarem, sokiem grejpfrutowym, solą, pieprzem i cukrem.

Kawałki szparagów, ósemki jaj i szynkę ułożyć w salaterkach, polać sosem śmietankowym i posypać posiekanym szczypiorkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin