GOŁĄBKI Z GRZYBAMI.doc

(26 KB) Pobierz
GOŁĄBKI Z GRZYBAMI

 

 

 

                              GOŁĄBKI Z GRZYBAMI

 

 

                                     1 główkę kapusty,

                                     1 szklankę kaszy gryczanej,

                                     2 cebule,

                                     3 łyżki masła,

                                     7 dag suszonych prawdziwków,

                                     1 łyżkę siekanej natki pietruszki,

                                     1 łyżeczkę mąki, smak z grzybów,

                                    ½ szklanki śmietany,

                                       sól, pieprz.

 

 

   Grzyby namoczyć na noc, ugotować, odcedzić. Ugotować na sypko kaszę gryczaną. Grzyby pokroić w paseczki, a cebulę posiekać i udusić na maśle.

   Kaszę delikatnie wymieszać z cebulą, grzybami, natką pietruszki, solą i grubo tłuczonym pieprzem. Kapustę sparzyć wrzątkiem, rozebrać główkę na luźne liście, nakładać farsz i zwijać gołąbki.

            Na dnie dużego emaliowanego rondla ułożyć 2 kapuściane liście, dodać 1 łyżkę masła, ułożyć gołąbki, zalać wywarem grzybowym i dusić na małym ogniu pod pokrywką 1 godzinę.  

           Przygotować jasną zasmażkę z 1 łyżki masła i mąki, rozprowadzić wywarem z grzybów i śmietaną, wlać do rondla z gołąbkami i raz doprowadzić do wrzenia. Podawać z ziemniakami lub chlebem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin