GOŁĄBKI Z GRZYBAMI
1 główkę kapusty,
1 szklankę kaszy gryczanej,
2 cebule,
3 łyżki masła,
7 dag suszonych prawdziwków,
1 łyżkę siekanej natki pietruszki,
1 łyżeczkę mąki, smak z grzybów,
½ szklanki śmietany,
sól, pieprz.
Grzyby namoczyć na noc, ugotować, odcedzić. Ugotować na sypko kaszę gryczaną. Grzyby pokroić w paseczki, a cebulę posiekać i udusić na maśle.
Kaszę delikatnie wymieszać z cebulą, grzybami, natką pietruszki, solą i grubo tłuczonym pieprzem. Kapustę sparzyć wrzątkiem, rozebrać główkę na luźne liście, nakładać farsz i zwijać gołąbki.
Na dnie dużego emaliowanego rondla ułożyć 2 kapuściane liście, dodać 1 łyżkę masła, ułożyć gołąbki, zalać wywarem grzybowym i dusić na małym ogniu pod pokrywką 1 godzinę.
Przygotować jasną zasmażkę z 1 łyżki masła i mąki, rozprowadzić wywarem z grzybów i śmietaną, wlać do rondla z gołąbkami i raz doprowadzić do wrzenia. Podawać z ziemniakami lub chlebem.
Gryzmek