GRZYBOWY MISZMASZ.doc

(26 KB) Pobierz

 

                                       GRZYBOWY MISZMASZ           

 

 

 

             

                                     1 kg mieszanych grzybów

                                       (pieczarek, boczniaków, mrożonych kurek)             

                                    1 pęczek dymki             

                                    2 ząbki czosnku             

                                    2 łyżki masła             

                                    3 łyżki oleju             

                                 3/4 szklanki bulionu warzywnego             

                                    4 łyżki białego wina             

                           ½  szklanki śmietany

                                   1 pęczek natki pietruszki             

                                      sól, pieprz

                           

 

             

   Grzyby oczyścić, opłukać, dokładnie osuszyć. Większe sztuki przekroić na pół. Dymkę oczyścić, białe części pokroić na krążki. Czosnek obrać, posiekać.             

Olej i masło rozgrzać na patelni, wrzucić grzyby i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż odparują.

                Dodać dymkę i czosnek, smażyć jeszcze ok. 3 minut na średnim ogniu. Wlać wino i bulion, dodać śmietanę, wymieszać, gotować 5 minut.             

                Natkę opłukać, otrzepać z wody, listki posiekać. Gulasz przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę. Podawać z purée ziemniaczanym.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin