GRZYBOWY MISZMASZ
1 kg mieszanych grzybów
(pieczarek, boczniaków, mrożonych kurek)
1 pęczek dymki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
3 łyżki oleju
3/4 szklanki bulionu warzywnego
4 łyżki białego wina
½ szklanki śmietany
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Grzyby oczyścić, opłukać, dokładnie osuszyć. Większe sztuki przekroić na pół. Dymkę oczyścić, białe części pokroić na krążki. Czosnek obrać, posiekać.
Olej i masło rozgrzać na patelni, wrzucić grzyby i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż odparują.
Dodać dymkę i czosnek, smażyć jeszcze ok. 3 minut na średnim ogniu. Wlać wino i bulion, dodać śmietanę, wymieszać, gotować 5 minut.
Natkę opłukać, otrzepać z wody, listki posiekać. Gulasz przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę. Podawać z purée ziemniaczanym.
Gryzmek