JAJKA FASZEROWANE GRZYBAMI
jajka,
grzyby suszone (najlepiej prawdziwki),
cebula, masło,
Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek, przeciąć wzdłuż, żółtka oddzielić. Ugotować grzyby suszone ( najlepiej prawdziwki, usmażyć na złoty kolor cebulę ( na maśle) a następnie sporządzić farsz; grzyby, cebulę i żółtka z jajek przepuścić przez maszynkę do mięsa - dobrze wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku.
Farszem napełnić przygotowane połówki jajek w taki sposób by farsz wystawał do góry.
Potrawę podaje się w formie zakąski na zimno. Zaprosić sąsiada ( sąsiadkę), postawić na stole duży półmisek z przygotowaną potrawą i delektować się błogością jaka pojawi się na twarzy gościa w miarę połykania kolejnych "półjajek".
Gryzmek