KRUPNIK WYBOROWY.doc

(26 KB) Pobierz
Krupnik wyborowy

                         KRUPNIK WYBOROWY          
                   Zestaw na 1 litr wódki o mocy 45%
 

 

 

                         50 dag miodu pszczelego,
                       500 ml spirytusu o mocy 95ż,
                      5-10 ml zaprawy korzennej,
                           1 łyżeczka soku z cytryny,
                       200 ml wody.
 

              Zaprawa korzenna:
                        3 g cynamonu,
                        1 g gożdzików,
                         3 g imbiru,
                         2 g galki muszkatołowej,
                         1 laska wanilii (4 g),
                     150 ml spirytusu o mocy 60%

     95 ml spirytusu o mocy 95% rozcieńczyć 60 ml wody, dzięki czemu otrzyma się 150 ml spirytusu o mocy 60ż%
            Przygotowanie zaprawy: rozdrobnić surowiec przeznaczony na zaprawę, włożyć do słoja, wlać spirytus, macerowac 14 dni, mieszając co drugi dzień, po czym zlać do słoika.
              Do emaliowanego garnka wlać wodę, zagrzać na małym ogniu i do gorącej wody dodać miód. Miód i woda nie powinny sięgać powyżej polowy garnka, w przeciwnym razie mogą wykipieć.
               Doprowadzić miód i wodę do wrzenia, gotować kilkanaście minut, aż do całkowitego zszumowania piany, po czym garnek zdjąć z ognia.
               Po częściowym ostygnięciu miodu wlać sok z cytryny i zaprawę korzenna, następnie dodać spirytus, bardzo powoli i stale mieszając.
                Wódkę przelać do gąsiorka i odstawić na 3-6 miesięcy do dojrzewania, po czym
zlać cześć wyklarowana, resztę zaś przefiltrować, połączyć z częścią wyklarowana i rozlać do butelek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin