NALEWKA WIEJSKA
Upiec przaśny "placek chlebowy" (bez drożdży i zakwasu) z 1 szklanki żytniej mąki razowej, 1,5 szklanki pszennej mąki razowej, 2-3 g soli i wody:
Przegotowaną i ostudzoną wodę dodać stopniowo do mąki, aż otrzymamy dobrze spulchnione ciasto o odpowiedniej konsystencji.Następnie rozwałkować je i ułożyć na suchej blasze.Zrobić nożem nacięcia w "kratę" i piec w temperaturze 300st.C przez 15-20 min, aż placek się dobrze przyrumieni!.
Następnego dnia użyć go do nalewki.0,25 kg pokruszonego chrupkiego placka razem z
20-30 g rodzynków i
30 g młodych pączków brzozowych zalać
1,25 l wódki na 2 tygodnie.
Po maceracji starannie przecedzić nalewkę przez gęste płótno i wlać do rondla, w którym uprzednio w gorącym jasnym piwie (0,25 l) rozpuszczono 200 g cukru.
Po dokładnym wymieszaniu odstawić w chłodne miejsce na2 miesiące, aż do pełnego sklarowania. Jest to staropolska nalewka, zupełnie obecnie nieznana, o charakterystycznym, oryginalnym smaku, lekko gorzkawa z posmakiem słodkawo - palonym.Ma barwę złocisto brunatną, zawartość alkoholu - ok. 40%, cukru - ok. 10%. Wydajność - ok. 1,25 l. Nalewkę tę ochładza się do temperatury 8-10st.C.Uwaga: Pączki brzozowe można zastąpić młodymi liśćmi lub "orzeszkami" brzozowymi, a jasne piwo - porterem.
Gryzmek