WINO CIOCIOSAN
18 litrów przegotowanej wody,
8 kg cukru,
3 kg ryżu,
10 dag drożdży,
4 cytryny,
60 szt. rodzynek,
4 gałki muszkatołowe - pokroić,
30 gr. Tymianku,
2 szczypty piołunu.
Ryż wypłukać wsypać do gąsiora, cukier i drożdże rozrobić w ciepłej wodzie wlać do ryżu , dodać resztę składników. Po 6 tygodniach zlać czyste wino wyczyścić butlę i ponownie wlać wino do gąsiora. Po 3 tygodniach ponownie zlać wino znad powstałego osadu.
Po tym czasie można wlać wino do butelek. U mnie wszyscy goście tak chętnie to wino degustowali że nigdy nie zdążyłam wlać go do butelek zawsze wlewałam je do butelki prosto z gąsiora.
Nie jeden nie wierzył pijąc je, że to domowe winko
Gryzmek