WINO CIOCIOSAN.doc

(25 KB) Pobierz
WINO CIOCIOSAN

                                   WINO CIOCIOSAN              

 

 

 

 

                                18 litrów przegotowanej wody,

                                  8 kg cukru,

                                  3 kg ryżu,

                               10 dag drożdży,

                                  4 cytryny,

                                60 szt. rodzynek,

                                  4 gałki muszkatołowe - pokroić,

                                30 gr. Tymianku,

                                  2 szczypty piołunu.

 

 

 

  Ryż wypłukać wsypać do gąsiora, cukier i drożdże rozrobić w ciepłej wodzie wlać do ryżu , dodać resztę składników. Po 6 tygodniach zlać czyste wino wyczyścić butlę i ponownie wlać wino do gąsiora. Po 3 tygodniach ponownie zlać wino znad powstałego osadu.

  Po tym czasie można wlać wino do butelek. U mnie wszyscy goście tak chętnie to wino degustowali że nigdy nie zdążyłam wlać go do butelek zawsze wlewałam je do butelki prosto z gąsiora.

           Nie jeden nie wierzył pijąc je, że to domowe winko

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin