PULPETY Z WOŁOWINY LUB CIELĘCINY
3/4 kilograma wołowiny lub cielęciny,
½ dużej cebuli,
1 jajko,
1 bułkę,
½ litra mleka,
1 łyżkę masła lub gęstej śmietany,
po 2 ziarenka pieprzu czarnego
i ziela angielskiego,
½ łyżeczki do herbaty świeżo
utartej gałki muszkatołowej.
Mięso przepuścić przez maszynkę. Cebulę bardzo drobno poszatkować i podsmażyć na maśle, zmieszać z wołowiną, posolić, dodać 1 jajko, bułkę namoczoną w mleku i wyciśniętą, gałkę muszkatołową, tłuczone ziele angielskie i pieprz czarny.
Całość bardzo dokładnie wymieszać na jednorodną masę, przetrzeć przez gęste sitko. Z masy uformować malutkie kulki, ugotować w osolonej wodzie i dodawać do flaków.
Gryzmek