PULPETY Z WOŁOWINY LUB CIELĘCINY.doc

(25 KB) Pobierz
PULPETY Z WOŁOWINY LUB CIELĘCINY

 

 

 

                PULPETY Z WOŁOWINY LUB CIELĘCINY

 

 

                   3/4 kilograma wołowiny lub cielęciny,

                     ½ dużej cebuli,

                      1 jajko,

                      1 bułkę,

                     ½ litra mleka,

                      1 łyżkę masła lub gęstej śmietany,

                 po 2 ziarenka pieprzu czarnego

                       i ziela angielskiego,

                    ½ łyżeczki do herbaty świeżo

                        utartej gałki muszkatołowej.

 

 

 

Mięso przepuścić przez maszynkę. Cebulę bardzo drobno poszatkować i podsmażyć na maśle, zmieszać z wołowiną, posolić, dodać 1 jajko, bułkę namoczoną w mleku i wyciśniętą, gałkę muszkatołową, tłuczone ziele angielskie i pieprz czarny.

Całość bardzo dokładnie wymieszać na jednorodną masę, przetrzeć przez gęste sitko. Z masy uformować malutkie kulki, ugotować w osolonej wodzie i dodawać do flaków.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin