SZYNKA Z DZIKA.doc

(28 KB) Pobierz
Szynka z dzika - peklowana wędzona na zimno

SZYNKA Z DZIKA – PEKLOWANA WĘDZONA NA ZIMNO  

 

 

                     5 - 7 kg szynki z dzika z kością

 

             Składniki na zalewę:

                      3 litry wody

                      3 łyżki soli peklowej

                      5 liści laurowych (pokruszone)

                    15 ziaren jałowca (roztarte w moździerzu)

                    10 ziaren ziela angielskiego

                      3 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu

                      1 łyżkę drobno roztartego suszonego

                         majeranku

                      1 łyżeczka kolendry

                      1 łyżeczka rozmarynu

                      1 łyżeczka tymianku

                      2 łyżeczki czosnku granulowanego

                         (lub 1/2 główki świeżego)

 

 

 

   Przygotowanie zalewy: Zagotować 3 litry wody i wsypać następujące składniki: pokruszone liście laurowe, rozgnieciony jałowiec, ziele angielskie, czarny pieprz, kolendrę i czosnek (jeżeli świeży, kilka ząbków przekrawamy na połowę).

   Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, pod koniec gotowania wrzucić majeranek, rozmaryn i tymianek. Wystudzić wywar, dodać sól peklującą i dokładnie wymieszać.

   Szynkę dokładnie umyć i osączyć z wody i naciąć od góry i dołu przy kości. (uwaga: szynkę nastrzykiwać dość gęsto zalewą w okolicach kości).

 

 

 

 

 

 

   Szynkę włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej, lub z braku takiego naczynia można szynkę włożyć do plastikowego spożywczego worka, wlać marynatę i szczelnie zawiązać), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temperaturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na czternaście dni.

   Mięso przewracać w zalewie dwa razy dziennie (rano i wieczorem). Mięso wyjąć z zalewy, osączyć, oczyścić z przypraw i osuszyć czystą ściereczką. Powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu na dwa do trzech dni do obsuszenia.

   Wędzić minimum siedem dni (w pierwszym dniu dosuszamy szynkę w wędzarni) w zimnym dymie w temperaturze 20 do 25 stopni C., po dwie godziny dziennie z przerwami co 10 godzin.

    Szynkę wędzoną możemy podawać również gotowaną, parzoną lub duszoną (np w sosie grzybowym).

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin