ZALEWA UNIWERSALNA.doc

(25 KB) Pobierz
Zalewa uniwersalna

                         ZALEWA UNIWERSALNA    

 

 

                                    0,5 l octu

                                       4 czubate łyżki soli

                                       2 szklanki cukru

                                    2,5 l wody

                                         ziele angielskie, listek laurowy,

                                         gorczyca, pieprz gnieciony

 

 

   Można zalewać ogórki, cukinię(bardzo młodą), dynie, patisony, seler (liście i korzeń, pocięte w zapałeczki), brokuły, pomidory (zielone i dojrzałe), cebulki, czosnek, paprykę, pieczarki, gruszki, kalafior, marchewkę (wcześniej obgotować np. na parze, bo w occie stwardnieje)), i co można sobie jeszcze wymyślić. 

   Kalafior dobrze jest obgotować krótko w wodzie słono-słodko- kwaśnej. Upchać w słoje, zalać 2-3 łyżkami oleju, zalać gorącą zalewą, pasteryzować ok 1 h (słoje litrowe) do 2 h (słoje do 5 l)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin