GOŁĄBEK LENIWEJ GOSPODYNI
0,25 dag mięsa mielonego
(wieprzowego, wieprzowo-wołowego
lub z indyka)
1 jajko,
1 cebula,
2 łyżki tartej bułki,
½ szklanki wody
1 kg grzybów leśnych,
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
2 szklanki mleka
200 ml gęstej śmietany,
sól, pieprz,
1 ½ l gotowego bulionu grzybowego
Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb, włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu 15 min.
Kapustę wyjąć, odcedzić i ostudzić. Po ostudzeniu rozdzielić liście i z każdego odciąć zgrubiały nerw.
Przygotować farsz:
Grzyby namoczyć, ugotować i pokroić w cienkie paseczki. Wywar zachować. Kaszę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Słoninę drobno pokroić, zesmażyć, dodać cebulę, zrumienić. Kaszę wymieszać ze skwarkami, przyrumienioną cebulą, grzybami, dodać jajko, sól i pieprz.
W naczyniu do zapiekania układać warstwami: liście kapusty, farsz z kaszy, liście kapusty, i znowu farsz, aż do wyczerpania składników. Całość powinna być przykryta liśćmi kapusty.
Zalać gołąbek bulionem przygotowanym z kostki bulionowej z dodatkiem wcześniej otrzymanego wywaru grzybowego i piec w piekarniku 1 godz. w temp. 170°. Po wyjęciu z piekarnika dzielić na porcje, każdą polać stopioną słoninką ze skwarkami i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z dobrym piwem.
Gryzmek