GOŁĄBEK LENIWEJ GOSPODYNI.doc

(27 KB) Pobierz
GOŁĄBEK LENIWEJ GOSPODYNI

 

 

                       GOŁĄBEK LENIWEJ GOSPODYNI     

 

 

                                0,25 dag mięsa mielonego

                                       (wieprzowego, wieprzowo-wołowego

                                       lub z indyka)

                                     1 jajko,

                                     1 cebula,

                                     2 łyżki tartej bułki,

                                    ½ szklanki wody

                                     1 kg grzybów leśnych,

                                     2 łyżki masła,

                                     1 łyżka mąki,

                                     2 szklanki mleka

                                 200 ml gęstej śmietany,

                                      sól, pieprz,

                              1 ½ l gotowego bulionu grzybowego

 

 

 

      Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb, włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu 15 min.

       Kapustę wyjąć, odcedzić i ostudzić. Po ostudzeniu rozdzielić liście i z każdego odciąć zgrubiały nerw.

 

            Przygotować farsz:

                    Grzyby namoczyć, ugotować i pokroić w cienkie paseczki. Wywar zachować.  Kaszę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

             Słoninę drobno pokroić, zesmażyć, dodać cebulę, zrumienić.  Kaszę wymieszać ze skwarkami, przyrumienioną cebulą, grzybami, dodać jajko, sól i pieprz.

         

 

 

 

 

              W naczyniu do zapiekania układać warstwami: liście kapusty, farsz z kaszy, liście kapusty, i znowu farsz, aż do wyczerpania składników. Całość powinna być przykryta liśćmi kapusty.

             Zalać gołąbek bulionem przygotowanym z kostki bulionowej z dodatkiem wcześniej otrzymanego wywaru grzybowego i piec w piekarniku 1 godz. w temp. 170°. Po wyjęciu z piekarnika dzielić na porcje, każdą polać stopioną słoninką ze skwarkami i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z dobrym piwem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin