PLACKI ZIEMNIACZANE ZE SMARDZAMI.doc

(25 KB) Pobierz
PLACKI ZIEMNIACZANE ZE SMARDZAMI

 

 

 

                        PLACKI ZIEMNIACZANE ZE SMARDZAMI

 

 

 

                                            smardze,

                                         1 kg ziemniaków (startych na

                                            tarce o grubych oczkach),

                                        1 cebula,

                                        8 dag boczku wędzonego,

                                           masło, pieprz, sól, zielona

                                           pietruszka, szczypiorek.

 

 

 

       Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę i smardze. Smażyć przez chwilę. Do miski z utartymi ziemniakami dodać zawartość patelni, sól przyprawy do smaku, połowę zieleniny.

     Wymieszać. Smażyć na patelni małe placuszki na rumiano. Posypać resztą zieleniny. Pyszne z łyżką gęstej kwaśnej śmietany albo razem z kiełbasą z rusztu (z grila).

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin