RYBA WYPIEKANA Z GRZYBAMI
1,5 kg filetów z ryby słodkowodnej
(karp, amur)
1 kg świeżych grzybów
(podgrzybki ewentualnie
kurki na większe okazje)
1 cebula,
½ szklanki oleju
2 łyżki mąki,
15 dag żółtego tłustego i ostrego w smaku
sera (najlepszy będzie rosyjski
lub nadbużański),
sól, pieprz, tymianek
Rybę kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mące i smażymy krótko na oleju. Zdejmujemy rybę i na tym samym oleju przyrumieniamy drobno pokrojoną cebulę, wreszcie dodajemy odgotowane i pokrojone na dość duże kawałki grzyby .
(Uwaga! Kurki wystarczy sparzyć, nie kroić). Posmarowane masłem naczynie żaroodporne wypełniamy warstwami wg następującej kolejności: ryba, grzyby, ryba itd. Każdą warstwę solimy i pieprzymy.
Ostatnią warstwę, którą musi być ryba posypujemy startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika 120°C na 40 min.
W naczyniu obok wstawiamy ziemniaki polane olejem, posypane solą i tymiankiem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.
Surówka z kapusty pekińskiej
Kapustę pekińską poszatkować. Z 6 łyżek majonezu i 6 łyżek przegotowanej zimnej wody oraz 1 łyżeczki cukru robimy sos, polewamy kapustę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, aż się wypiecze ryba i ziemniaki
Gryzmek