RYBA WYPIEKANA Z GRZYBAMI.doc

(27 KB) Pobierz
RYBA WYPIEKANA Z GRZYBAMI

 

 

 

                           RYBA WYPIEKANA Z GRZYBAMI

 

                                 1,5 kg filetów z ryby słodkowodnej

                                       (karp, amur)

                                     1 kg świeżych grzybów

                                       (podgrzybki ewentualnie

                                       kurki na większe okazje)

                                     1 cebula,

                                    ½ szklanki oleju

                                     2 łyżki mąki,

                                  15 dag żółtego tłustego i ostrego w smaku

                                       sera (najlepszy będzie rosyjski

                                       lub nadbużański),

                                      sól, pieprz, tymianek

 

 

 

       Rybę kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mące i smażymy krótko na oleju. Zdejmujemy rybę i na tym samym oleju przyrumieniamy drobno pokrojoną cebulę, wreszcie dodajemy odgotowane i pokrojone na dość duże kawałki grzyby .

      (Uwaga! Kurki wystarczy sparzyć, nie kroić). Posmarowane masłem naczynie żaroodporne wypełniamy warstwami wg następującej kolejności: ryba, grzyby, ryba itd. Każdą warstwę solimy i pieprzymy. 

      Ostatnią warstwę, którą musi być ryba posypujemy startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika 120°C na 40 min.

         W naczyniu obok wstawiamy ziemniaki polane olejem, posypane solą i tymiankiem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.

 

             

 

 

 

 

                        Surówka z kapusty pekińskiej

Kapustę pekińską poszatkować. Z 6 łyżek majonezu i 6 łyżek przegotowanej zimnej wody oraz 1 łyżeczki cukru robimy sos, polewamy kapustę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, aż się wypiecze ryba i ziemniaki

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin