STRUCEL ZIEMNIACZANY Z OPIENKAMI.doc

(26 KB) Pobierz
STRUCEL ZIEMNIACZANY Z OPIENKAMI

 

 

 

                     STRUCEL ZIEMNIACZANY Z OPIENKAMI

 

 

 

                                1 kg gotowanych ziemniaków,

                                1 kg opieńków,

                                2 jaja,

                                1 cebula,

                                2 łyżki nie wędzonej bryndzy,

                                1 szklanka mąki,

                                   sól, pieprz,

                                2 łyżki masła

 

 

   Opieńki (same kapelusze), oczyścić, opłukać i wrzucić na wrzątek, gotować ok. 20 minut. Wylać na sito, przelać wrzątkiem i pozostawić do odcieknięcia. 

    Cebulę drobno pokroić i zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać grzyby, jajko i ser. Posolić, popieprzyć, wymieszać. Ugotowane poprzedniego dnia i dobrze wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę.

   Na stolnicy posypanej mąką wymieszać ziemniaki z 1 łyżką masła i 1 jajem, posolić ok. pół łyżeczki. Szybko zagnieść ciasto, nie wyrabiać tylko dobrze połączyć składniki, bowiem im dłużej wyrabiać tym bardziej się “leje”.

    Ostrożnie rozwałkować na placek grubości pół centymetra.  Farsz wyłożyć na ciasto, zwinąć. Strudel ułożyć w wąskiej, podłużnej formie, posmarować masłem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

  Podawać z surówką z pora.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin