ŚLEDŻ WSI HOMONTY.doc

(25 KB) Pobierz
ŚLEDŻ WSI HOMONTY

 

 

                          ŚLEDŻ WSI  HOMONTY

 

 

 

                            10 filetów śledziowych á la Matjas,

                             ½ litra mleka,

                              4 marchewki,

                              4 cebule,

                             ½ szklanki oleju,

                             5 dkg suszonych grzybów,

                                sól, pieprz

 

 

 

      Śledzie namoczyć w mleku na pół godziny, wyjąć, osuszyć. Zwinąć w rolmopsy, spiąć wykałaczkami i ułożyć w głębokim półmisku lub salaterce. 

      Grzyby uprzednio namoczone, ugotować w tej samej wodzie, co się moczyły, pokroić w cienkie paseczki. Wywaru nie wylewać  Marchewki obrane i umyte zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę zszatkować w cienkie plasterki. Grzyby, cebulę i marchew usmażyć na oleju, podlać wywarem z grzybów, dodać sól i pieprz, dusić na wolnym ogniu przez 10 min.

    Przestudzić. Jeszcze ciepłą masą zalać śledzie na pómisku. Kiedy ostygnie włożyć do lodówki. Przystawka gotowa do podania po 2-3 godzinach.

      Śledzie tak przygotowane można również podać do ziemniaków z wody.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin