ŚLEDŻ WSI HOMONTY
10 filetów śledziowych á la Matjas,
½ litra mleka,
4 marchewki,
4 cebule,
½ szklanki oleju,
5 dkg suszonych grzybów,
sól, pieprz
Śledzie namoczyć w mleku na pół godziny, wyjąć, osuszyć. Zwinąć w rolmopsy, spiąć wykałaczkami i ułożyć w głębokim półmisku lub salaterce.
Grzyby uprzednio namoczone, ugotować w tej samej wodzie, co się moczyły, pokroić w cienkie paseczki. Wywaru nie wylewać Marchewki obrane i umyte zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę zszatkować w cienkie plasterki. Grzyby, cebulę i marchew usmażyć na oleju, podlać wywarem z grzybów, dodać sól i pieprz, dusić na wolnym ogniu przez 10 min.
Przestudzić. Jeszcze ciepłą masą zalać śledzie na pómisku. Kiedy ostygnie włożyć do lodówki. Przystawka gotowa do podania po 2-3 godzinach.
Śledzie tak przygotowane można również podać do ziemniaków z wody.
Gryzmek