PATISONY NADZIEWANE Z PIECZARKAMI.doc

(27 KB) Pobierz
PATISONY NADZIEWANE Z PIECZARKAMI

 

                         PATISONY NADZIEWANE Z PIECZARKAMI

 

 

 

                                       8 malutkich patisonów

                                     25 dag pieczarek

                                       2 pomidory

                                      1 łyżeczka ziołowego pieprzu

                                      2 łyżki masła

                                      1 łyżeczka słodkiej papryki

                                     10 dag sera edamskiego

                                        l

 

   

 

   Patisony dokładnie umyć. Przekroić na połówki w najszerszym miejscu warzywa. Metalową łyżką wybrać ze środka miąższ, zostawiając jednocentymetrową warstwę.

            Gotować patisony na parze lub w małej ilości wody przez 15 minut. Wyjmować ostrożnie, aby nie uszkodzić połówek.

Połowę wybranego z patisonów miąższu posiekać w drobną kostkę.

Tak samo oczyszczone pieczarki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać.

           Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, wsypać do niego przyprawy, smażyć przez kilka sekund i natychmiast dodać grzyby. Zamieszać, przykryć i dusić przez 5 minut na średnim ogniu.

           Dodać posiekany miąższ patisonów, zamieszać i dusić 3 minuty.

Na koniec wrzucić na patelnię pomidory i smażyć wszystko jeszcze przez 5 minut bez przykrywki. Dodać połowę utartego sera, pół łyżeczki soli, zamieszać, a kiedy ser się rozpuści, zdjąć patelnię z ognia.

Tak przyrządzony farsz odstawić do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

          Na blaszce do pieczenia ułożyć dolne połówki patisonów - najlepiej obciąć im delikatnie spody, aby stały stabilnie. Do każdego nałożyć kopiasto farszu pieczarkowego. Przykryć górnymi połówkami i posypać resztą sera. Piec patisony w piekarniku, na środkowym poziomie przez 40 minut. Podawać na gorąco na obiad lub kolację.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin