PATISONY NADZIEWANE Z PIECZARKAMI
8 malutkich patisonów
25 dag pieczarek
2 pomidory
1 łyżeczka ziołowego pieprzu
2 łyżki masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
10 dag sera edamskiego
sól
Patisony dokładnie umyć. Przekroić na połówki w najszerszym miejscu warzywa. Metalową łyżką wybrać ze środka miąższ, zostawiając jednocentymetrową warstwę.
Gotować patisony na parze lub w małej ilości wody przez 15 minut. Wyjmować ostrożnie, aby nie uszkodzić połówek.
Połowę wybranego z patisonów miąższu posiekać w drobną kostkę.
Tak samo oczyszczone pieczarki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać.
Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, wsypać do niego przyprawy, smażyć przez kilka sekund i natychmiast dodać grzyby. Zamieszać, przykryć i dusić przez 5 minut na średnim ogniu.
Dodać posiekany miąższ patisonów, zamieszać i dusić 3 minuty.
Na koniec wrzucić na patelnię pomidory i smażyć wszystko jeszcze przez 5 minut bez przykrywki. Dodać połowę utartego sera, pół łyżeczki soli, zamieszać, a kiedy ser się rozpuści, zdjąć patelnię z ognia.
Tak przyrządzony farsz odstawić do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Na blaszce do pieczenia ułożyć dolne połówki patisonów - najlepiej obciąć im delikatnie spody, aby stały stabilnie. Do każdego nałożyć kopiasto farszu pieczarkowego. Przykryć górnymi połówkami i posypać resztą sera. Piec patisony w piekarniku, na środkowym poziomie przez 40 minut. Podawać na gorąco na obiad lub kolację.
Gryzmek