POMIDORY FASZEROWANE RYŻEM
8 wydrążonych pomidorów
¾ szklanki ryżu Arborio
1 łyżka posiekanego tymianku
1 łyżka posiekanego oregano
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki rodzynek
1 mała cebula pokrojona w kostkę
6 łyżek oliwy z oliwek
2 utarte ząbki czosnku
sól, pieprz
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek, surowy ryż, sól i pieprz, smażyć razem kilka minut, dodać wydrążone części pomidorów, wlać pół szklanki wody i mieszając smażyć następne 5 minut.
Zdjąć z ognia, dodać zioła i rodzynki. Farszem napełnić osuszone pomidory do 3/4 wysokości, przykryć odciętymi przykrywkami, skropić oliwą i wstawić do gorącego piekarnika na 40 minut.
W trakcie pieczenia podlać sokiem z wydrążonych pomidorów.
Gryzmek