TARTA Z BRUKSELKĄ
1 kg brukselki
30 dag mąki
400 ml mleka
10 dag wędzonego boczku
4 dag drożdży
3 jaja
3 łyżki masła lub margaryny
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Rozpuścić drożdże w 150 ml ciepłego mleka. Wsypać mąkę do miski, dodać miękki tłuszcz i pół łyżeczki soli. Wlać drożdże z mlekiem.
Zagnieść ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
Oczyścić i umyć brukselkę, obgotować 5 minut w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie, osączyć.
Rozmieszać jaja z resztą mleka, doprawić solą, pieprzem, odrobiną startej gałki. Jeszcze raz zagnieść ciasto, nieduży kawałek odłożyć, a resztę rozwałkować na placek o średnicy 24 cm
Na cieście ułożyć warstwę brukselki, polać mlekiem wymieszanym z jajami, przykryć plasterkami boczku.
Brzeg tarty udekorować sznurkiem uplecionym z odłożonego ciasta. Piec 45 minut w temperaturze 20ºC.
Gryzmek