TARTA Z BRUKSELKĄ.doc

(26 KB) Pobierz
TARTA Z BRUKSELKĄ

 

 

 

 

 

                                   TARTA Z BRUKSELKĄ           

 

 

 

                                         1 kg brukselki

                                     30 dag mąki

                                     400 ml mleka

                                       10 dag wędzonego boczku

                                         4 dag drożdży

                                       3 jaja

                                       3 łyżki masła lub margaryny

                                         gałka muszkatołowa

                                         sól, pieprz

 

   

 

 

   Rozpuścić drożdże w 150 ml ciepłego mleka. Wsypać mąkę do miski, dodać miękki tłuszcz i pół łyżeczki soli. Wlać drożdże z mlekiem.

Zagnieść ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.

Oczyścić i umyć brukselkę, obgotować 5 minut w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie, osączyć.

           Rozmieszać jaja z resztą mleka, doprawić solą, pieprzem, odrobiną startej gałki. Jeszcze raz zagnieść ciasto, nieduży kawałek odłożyć, a resztę rozwałkować na placek o średnicy 24 cm

Na cieście ułożyć warstwę brukselki, polać mlekiem wymieszanym z jajami, przykryć plasterkami boczku.

          Brzeg tarty udekorować sznurkiem uplecionym z odłożonego ciasta. Piec 45 minut w temperaturze 20ºC.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin