SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO Z PIERSIĄ INDYCZĄ.doc

(26 KB) Pobierz
Sałatka z kopru włoskiego z indyczą piersią

 

            SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO Z PIERSIĄ INDYCZĄ

 

 

 

                                   25 dag gęstej śmietany

                                     1 żółtko

                                     1 łyżka świeżo startego parmezanu

                                     2 łyżki soku cytrynowego

                                        po szczypcie soli. cukru, świeżo zmielonego

                                        białego pieprzu i cynamonu

                                     1 pomarańcza

                                     1 jabłko

                                     2 młode cebulki ze szczypiorkiem

                                   10 dag świeżych daktyli

                                   20 dag wędzonej piersi indyka, w plasterkach

                                    2 bulwy kopru włoskiego {fenkuła)

 

 

  Śmietanę wymieszać z żółtkiem, serem i sokiem cytrynowym. Sos doprawić solą, cukrem, pieprzem i cynamonem. Pomarańcze obrać, wyfiletować, ociekający sok zachować do sosu.

   Wyfiletowane cząstki przekroić ukośnie dodać do sosu. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazdo nasienne, Ćwiartki jabłka pokroić w plasterki i natychmiast wymieszać z sosem.

  Cebulki umyć, białe i jasnozielone części pokroić w cienkie krążki. Daktyle wypestkować. Plasterki indyka pokroić w paseczki. Delikatne listki fenkuła odłożyć.

   Bulwy oczyścić, umyć i pokroić w cienkie paski. Pokrojony fenkuł, cebule, daktyle, wędlinę wymieszać z sosem.

Odstawić sałatkę na 15 minut, przed podaniem posypać posiekanymi zielonymi listkami fenkuła.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin