ROSYJSKA SOLIANKA
2 kostki rosołu królewskiego WINIARY,
60 dag wołowiny,
3 łyżki masła,
2 marchewki,
1 łyżka mąki,
2 pietruszki,
1 pęczek natki
1 cebula,
1 cytryna,
sól, pieprz
1 seler,
30 dag borowików suszonych,
liść laurowy
Rosół przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wołowinę pokroić w grubą kostkę, dodać do Rosołu i gotować 1 godzinę.
Grzyby moczyć 1 godzinę, odcedzić (wodę zachować) i drobno pokroić. Rosół przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wołowinę pokroić w grubą kostkę, dodać do Rosołu i gotować 1 godzinę. Grzyby moczyć 1 godzinę, odcedzić (wodę zachować) i drobno pokroić. Warzywa oczyścić i pokroić w grubą kostkę.
Rozgrzać 1 łyżkę masła i podsmażyć grzyby oraz warzywa. Wodę z grzybów, liść laurowy oraz warzywa z grzybami dodać do zupy. Gotować 15 minut. Pozostałe masło zagnieść z mąką.
Dodać do zupy. Mieszając rozprowadzić. Doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Przelać do wazy i udekorować plasterkami cytryny.
Podawać z białym pieczywem.
Gryzmek