ŻUR Z KIEŁBASĄ.doc

(25 KB) Pobierz
ŻUR Z KIEŁBASĄ

 

 

 

                                 ŻUR Z KIEŁBASĄ

 

 

 

                       1½ szklanki dobrze ukwaszonego żytniego żurku

                          4 ziemniaki

                        30 dag cienkiej kiełbasy

                          1 kostka bulionu wołowego

                         ½ szklanki gęstej śmietany

                          1 ząbek czosnku

                          1 łyżeczka vegety

                          1 łyżka majeranku

                          2 listki laurowe

                      2-3 ziarenka ziela angielskiego

                            sól, pieprz

 

 

   Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, zalać 6-7 szklankami zimnej wody. Dodać bulion, pokrojoną w kawałki kiełbasę i gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

   Pod koniec gotowania dodaj vegetę, roztarty z solą czosnek, listki, ziele i żurek przecedzony przez niezbyt gęste sito. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem.

    Śmietanę zahartować, mieszając z kilkoma łyżeczkami gorącego żuru, po czym dodać do zupy..

   Zagotować. Żur można podawać z cząstkami jaj na twardo i posypać koperkiem bądź natką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin