ŻUR Z KIEŁBASĄ
1½ szklanki dobrze ukwaszonego żytniego żurku
4 ziemniaki
30 dag cienkiej kiełbasy
1 kostka bulionu wołowego
½ szklanki gęstej śmietany
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka vegety
1 łyżka majeranku
2 listki laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, zalać 6-7 szklankami zimnej wody. Dodać bulion, pokrojoną w kawałki kiełbasę i gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodaj vegetę, roztarty z solą czosnek, listki, ziele i żurek przecedzony przez niezbyt gęste sito. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem.
Śmietanę zahartować, mieszając z kilkoma łyżeczkami gorącego żuru, po czym dodać do zupy..
Zagotować. Żur można podawać z cząstkami jaj na twardo i posypać koperkiem bądź natką.
Gryzmek