ŻUREK RZEŻNIKA
1 litr żurku,
kawałki zapeklowanego mięsa
(boczek ,szynka, wołowinka )
marchewka, pietruszka ,
2 cebule
kawałek kostki za schabu,
dużo czosnku.
Kiedy nabijamy kiełbasę odkładamy kawałek pęta i formujemy małe serdelki. Do garnka z wodom wkładamy kostkę i warzywa gotujemy wywar. Kawałki odłożonego mięsa kroimy w drobną kostkę dodajemy do wywaru.
Żurek wlewamy do smak ,poczekajmy aż się zagotuje. Kiedy jest wszystko doprawione i smakuje cedzimy przez sitko wkładając powrotem kawałki mięsa.
Następnie wstawiamy na ogień kiedy zacznie wrzeć wkładamy kiełbasę zmniejszamy ogień i czekamy aż serdelki wypłyną.
Gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 min na koniec dodajemy czosnek ale nie gotujemy tylko przykrywamy pokrywkom i odstawiamy na 10 min
Zalecam doprawić wszystko ziołami wedle uznania.
Żurek nalewamy do kubeczków kiełbasę na talerzyk + pieczywo.
PRZEPIS NA WŁASNY ŻUR
Na targu kupujemy mąkę żytnią „żurek”( bardzo gruby przemiał) Wsypujemy do gliniaka i zalewamy trzema objętościami wody, dodajemy lekko zmiażdżony czosnek i piętkę żytniego chleba.
Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na parę dni. Następnie rozlewamy do butelek i do lodówki.
PS. Niema lepszego lekarstwa na kaca
Gryzmek