ŻUREK RZEŻNIKA.doc

(27 KB) Pobierz

             


                                ŻUREK RZEŻNIKA

 

 

                          

                                     1 litr żurku,

                                        kawałki zapeklowanego mięsa

                                        (boczek ,szynka, wołowinka )

                                         marchewka, pietruszka ,

                                      2 cebule

                                         kawałek kostki za schabu,

                                         dużo czosnku.

 

 

     Kiedy nabijamy kiełbasę odkładamy kawałek pęta i formujemy małe serdelki. Do garnka z wodom wkładamy kostkę i warzywa gotujemy wywar. Kawałki odłożonego mięsa kroimy w drobną kostkę dodajemy do wywaru.

      Żurek wlewamy do smak ,poczekajmy aż się zagotuje. Kiedy jest wszystko doprawione i smakuje cedzimy przez sitko wkładając powrotem kawałki mięsa.       

      Następnie wstawiamy na ogień kiedy zacznie wrzeć wkładamy kiełbasę zmniejszamy ogień i czekamy aż serdelki wypłyną.     

     Gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 min na koniec dodajemy czosnek ale nie gotujemy tylko przykrywamy pokrywkom i odstawiamy na 10 min

             Zalecam doprawić wszystko ziołami wedle uznania.

Żurek nalewamy do kubeczków kiełbasę na talerzyk + pieczywo.          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRZEPIS NA WŁASNY ŻUR

     Na targu kupujemy mąkę żytnią „żurek”( bardzo gruby przemiał) Wsypujemy do gliniaka i zalewamy trzema objętościami wody, dodajemy lekko zmiażdżony czosnek i piętkę żytniego chleba.

    Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na parę dni. Następnie rozlewamy do butelek i do lodówki.

PS. Niema lepszego lekarstwa na kaca

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin